Hvad er metakognitiv terapi og hvordan fungerer den?
Metakognitiv terapi er en nyere evidensbaseret metode og en stærk metode til at overvinde psykiske lidelser. Metoden er udviklet af Professor ved University of Manchester Adrian Wells.
Metakognitiv terapi er baseret på forskning i, hvordan sindet faktisk fungerer. Man har ved forskningen fundet ud af at vores sind regulerer sig selv og er ”selvhelende”. Det er en helt ny og anderledes måde at forstå vores psyke på.
Nyere forskning tyder på at metoden er mere effektiv end andre metoder og den oveni kan have en hurtigere effekt, så du som klient får hurtigere bedring.
Tænker du for meget? Bekymring, grublerier eller overanalyse?
Føler du dig stresset, har du symptomer på stress, depression eller angst? Oplever du indsovningsproblemer, koncentrationsbesvær, hukommelsesproblemer, hjertebanken, åndedrætsbesvær, at mangle mentalt overskud, at være irritabel eller bare angst eller er du trist, så tyder det på at du bruger for meget tid på at dvæle ved negative tanker.
Det er normalt at have negative tanker og følelser. Det kan faktisk ikke undgås
Adrian Wells’ forskning viser, at mange mennesker har tendens til at overtænke deres problemer, selvværd, job, samt andre problematikker i verden. Når man så synes at tankerne bliver for meget, så forsøger mange at stoppe deres negative tænkning og ubehagelige følelser, med strategier som forværrer symptomerne i stedet for at overvinde eller afhjælpe problemerne. Det kan skabe ekstra frustration, irritation og endda magtesløshed. Dette syndrom, altså tænkningen og de uhensigtsmæssige strategier, er årsagen til psykisk lidelse og kaldes The Cognitive Attentional Syndrome (CAS), eller på dansk Kognitiv Opmærksom Syndrom (KOS).
Men tanker og følelser – også de negative – er normale og uundgåelige. Vi har mellem 40.000 – 60.000 tanker hver dag, de fleste tanker er vi slet ikke opmærksomme på, de passerer bare forbi. Det er først når vi bliver opmærksomme på dem og bider på krogen og dvæler ved negative tanker i længere tid, at problemerne opstår.
Samtidig er negative følelser også en del af livet og derved uundgåelige. Men de er samtidig også forbigående og afløses af nye tanker, medmindre vi forhindrer dette ved at overtænke eller overfokusere på disse negative følelser, som ydre trusler, indre ubehag, osv.
Mange mennesker engagerer sig i dvælen ved negative tanker som fx grublerier, bekymringer eller overanalysering samtidig med at man engagerer sig i adfærdsmæssige strategier som undgåelse af tanker, tanke/følelsesundertrykkelse, isolering, osv. og har fokuseringsstrategier som fastholder negative tanker og følelser.
Vigtigheden ligger ikke i hvad du tænker men hvordan du tænker!
Eftersom det ikke er indholdet af det vi tænker, men hvor meget vi tænker, som er problemet i psykisk lidelse, så er metakognitiv behandling meget skånsom.
Hvis du tidligere har gået i andre typer terapi, men ikke overvundet dine problemer, så kan det skyldes at løsningen på overtænkning ikke er mere tænkning, sådan som man ofte gør i fx kognitiv adfærdsterapi. Her er indholdet af tækning vigtigt, og man lærer at tænke mere rationelt og derved at nogle tanker kan være irrationelle. At lære klienter at tænke mere ser ud fra nyere forskning ikke ud til at være den bedste løsning.
Det er derfor ikke vigtigt hvilken lidelse du har eller hvad du tænker, men hvor meget du gør det og hvordan du forholder dig til dine tanker.
Metoden er altså transdiagnostisk – hvilket betyder at den er lige effektiv uanset hvilken psykisk lidelse der er tale om.
Hvorfor lader man ikke bare være med at bekymre sig, gruble eller overtænke situationer, hvis det giver mange problemer?
Det som styrer hvordan vi behandler vores negative tanker, er det vi tror om vores tanker – vores metakognitive antagelser om vores tanker. De fleste af de klienter jeg har og har haft, har både det vi kalder positive og negative overbevisninger om at bekymre sig og gruble over tingene samt at de skal analysere deres problemer i længere tid.
Mange har den overbevisning at de er nødt til at bekymre sig for at være forberedt, at de skal analysere deres problemer længe for at løse dem eller at de skal gruble over deres fortid, for at få svar på, hvorfor den var som den var. Samtidig har de fleste også en overbevisning om at de ikke kan styre deres bekymringer og grublerier, altså at de ingen kontrol har over deres bekymringer og grublerier. Der opstår altså en ambivalens, man vil gerne stoppe sine bekymringer og grublerier men oplever at man ikke kan.
Det er derfor udelukkende vigtigt at ændre på de overbevisninger og ikke på indholdet af selve tænkningen. Det er altså vores metakognitive overbevisninger som er det underliggende problem i psykisk lidelse.
Konklusionen på den nye viden/forskning om sindet er:
- at negative tanker og følelser er uundgåelige,
- at man skal genopdage kontrollen med tankeprocesserne.
Og derved er løsningen på psykisk lidelse:
- mindre tænkning,
- ændring af de metakognitive overbevisninger om egen ukontrollerbarhed og nytteværdi af bekymring og grublerier.
Skulle ovenstående have vækket din interesse for et psykologisk forløb, enten gennem din Sundhedsforsikring eller ved egen betaling, så kan det ske virtuelt eller personligt. Du booke en samtale ved dette link https://system.easypractice.net/book/psykolog-lars-andersen#choose-service eller send mig en mail på kontakt@psykologlarsandersen.dk så finder vi en tid.
Jeg overholder naturligvis alle restriktioner som er udstukket fra sundhedsmyndighederne, ift. COVID-19.