Er du i sorg? Hvordan kommer du igennem sorgen?
Sorg er et livsvilkår som er en del af livet og vi kan ikke undgå det.
Hvorfor er det vi kommer i sorg? Vi sørger når vi mister nogen eller noget vi har kært. Sorgen kan have mange ansigter og den ses og opleves meget forskelligt, lige som at den kan udspringe af forskellige situationer – en søskende der går bort, at miste sin identitet, forælder drømmen slukkes, en skade som resulterer i et handicap, så vores bevægelighed hæmmes resten af livet.
I dag forstås sorg som en proces der beskrives som værende to-sporet, som er udarbejdet af Stroebe og Shut og viderebearbejdet af den danske psykolog og ph.d. Mai-Britt Guldin. Når vi mennesker mister noget vi har kært, vil vores sorgproces være en vekslen mellem de to spor – det tabsorienterende og det genopbyggende spor.
Når vi befinder os i det tabsorienterende spor, er vores fokus på den/det som vi har mistet. Vores opmærksomhed fyldes af tanker omkring den/det vi har mistet. Vi fyldes af emotionelle reaktioner såsom intens tristhed, vrede, håbløshed og længsel.
Når vi befinder os i det genopbyggende spor, fyldes vores hverdag af, hvordan den nye hverdag skal være, efter tabet. Sorgen er ikke forsvundet, den er stadig med os i dette spor, men vores opmærksomhed er fokuseret mod hverdagens praktikaliteter og vores nye tilværelse uden den afdøde/det mistede.
Vi vil i en sorgproces skiftevis være i de to spor – vi vil bevæge os mellem dem. Langt de fleste mennesker oplever at komme igennem sorgen uden de store begrænsninger i hverdagen og afstandtagen til praktikaliteter.
Nogle kan dog opleve at standse i det tabsorienterende spor. Dette vil medføre at de påvirkes i lang tid efter tabet og kan føre til udvikling af en forlænget sorglidelse, der typisk vil være behandlingskrævende.
Denne forlængede sorglidelse påvirker den enkeltes psykiske helbred og er associeret med væsentlig funktionsnedsættelse i en længere periode.
Hvordan kommer du igennem sorgen?
Som tidligere nævnt så er sorgen uundgåeligt og derved vil svære tanker og følelser også være uundgåelige, når vi mister nogen/noget vi har kær. Nogen vil mene at det primære problem er følelsen/oplevelsen af sorgen, men det er imidlertid ikke korrekt. Det er håndteringen af sorgen, som vedligeholder og intensiverer sorg-følelsen, der ellers kunne havde været forbigående. Ligesom kroppen, regulerer sindet sig selv. Vi skal derfor have tillid til at vi nok skal komme igennem sorgen, det vil sindet naturligt regulere. Så benyt dig af disse konkrete råd, så klarer sindet resten:
1. Du kan ikke flygte fra sorgen så giv sorgen plads, men begræns derimod tiden som du bruger på at sørge. Det er dig som skal styre hvornår og hvor lang tid, du giver sorgen din opmærksomhed. Sorgen skal ikke styre hvordan du navigerer/reagerer i dit eget liv. Bestem hvor meget tid du ønsker at være i sorgen og afsæt så tiden til det. Når tiden er brugt, vend da tilbage til dagens gøremål. Hvis sorgen trænger sig på uden for den afsatte tid, så udskyd håndteringen af sorgen til din fastlagte sørgetid.
2. Flyt dit fokus ud i verden, oplev nuet. Sorgen kan virke ukontrollérbar, så tag kontrol og vend tilbage til din dagligdag. Du må gerne tage sorgen med i baghovedet når du flytter din opmærksomhed ud på fx solen i dit ansigt, fuglene som fløjter og træerne som springer ud. Sorgen vil ikke forsvinde når dit fokus er på dine omgivelser, men den vil være lidt lettere at bære. Dit fokus på dine omgivelser, vil hjælpe dig igennem din sorg.
Symptomer ved sorg
- Tristhed
- Opgivenhed
- Angst
- Vrede
Sorg kan blandt andet behandles effektivt med metakognitiv terapi.
Hvordan kommer man godt igennem sorg med Metakognitiv Terapi?
Når vi fra et metakognitivt perspektiv arbejder med sorgen, vil vi se på hvordan du kan bevæge dig mellem to spor. Dette gøres ved at vi arbejder med nogle øvelser som viser, at du kan kontrollere hvordan du forholder dig til dine tankerprocesser, ved at benytte Detached Mindfulness (DM). På den måde kan du bevæge dig ud af den sorgorienterede del, så sorgen kommer til at fylde mindre. HUSK…. det handler ikke om at flygte fra sorgen, men at vælge hvornår vi er til stede i sorgen.
Vi vil også se på dine overbevisninger Vi har alle nogle positive og negative overbevisninger som er med til at vedligeholde nogle uhensigtsmæssige strategier.
De positive overbevisninger er som en motivation eller næring for dine tankeprocesser og hvis de ikke bliver elimineret, så vil du altid have en grund til at være meget i sorgen. De negative overbevisninger er således ofte den bremsende årsag til at du får stoppet dine tanke processer og hvis du ikke få stoppe dine tanker processer omkring sorgen, vil du derved forblive i sorgen.
Vi vil også kigge på dine strategier. Alle mennesker har strategier som vi anvender. Både positive og negative strategier. Vi vil derfor belyse begge typer af strategier, så du kan benytte dine positive strategier meget mere og bremse de negative, så du, med de negative strategier ikke kommer til at forlænge din sorgperiode og du med de positive, selvstændigt kan navigere i din sorg og selv bestemme, hvornår du er i din sorg og hvornår du er tilstede i et andet nu.